SUŠENÉ DOMÁCÍ KLOBÁSKY
Na přípravu domácích klobásek (5 kg) budeme potřebovat:
2,5 kg libového vepřového masa
(1/3 libového
vepřového masa můžeme nahradit na jemno namletým hovězím masem-klobásy budou chutnější
a šťavnatější)
2,5 kg vepřového boku
120 g dusitanové solící směsi (pragandy)
100 g koření Čabajská klobása TRUMF
Dále budeme potřebovat:
Mlýnek na maso
Vepřová střívka
Kuchyňského robota s nástavcem na plnění střívek
Domácí udírnu
Postup přípravy:
Dobře vychlazené libové i tučné vepřové maso nameleme na
hrubo (hovězí na jemno) na masovém mlýnku.
Namleté maso umístíme do vhodné nádoby, přidáme ostatní
ingredience - sůl a koření. Vypracujeme kompaktní směs a necháme do druhého dne
odpočinout.
Druhý den směs znovu lehce promícháme a naplníme do
vepřových střívek. Naplněné střívko dělíme na jednotlivé klobásky zatočením
střívka mezi klobáskami.
Klobásky udíme v domácí udírně, pomalu na co
nejchladnějším kouři. Asi po dvou hodinách klobásky vyjmeme z udírny a necháme
volně vychladnout na vhodném chladném místě nejlépe v průvanu.
Klobásky musí viset, aby dobře větraly (pokud bychom je
umístili do nějaké nádoby, špatně by vysychaly a mohly by se zapařit) Druhý den
postup zopakujeme.
Dobrou chuť